اطلاعات عمومی قطعات صنعتی و انواع فیلتر

ساخت وبلاگ

یکی از مهمترین نوع تسمه های صنعتی تسمه های انتقال نیرو هستند. تسمه های انتقال نیرو در واقع تسمه هایی هستند که بین دو و یا چند فولی (پولی) بسته شده و از یک فولی بصورت محرک به انتقال نیرو روی فولی های دیگر می پردازند. از تسمه انتقال نیرو Power transmission belt در انتقال گشتاور حرکتی از یک الکتروموتور و یا در خروجی موتور های احتراق داخلی به دینام، کولر و حتی پمپ های آب (واتر پمپ) استفاده می شود.

تسمه انتقال نیرو اغلب از ترکیبات پلیمری انعطاف پذیر تولید می شود. در گذشته از لاستیک طبیعی در تولید این تسمه ها استفاده می شده است اما با توجه به خزش و تغییر طول بالای لاستیک تحت تنش کششی امروزه ترکیبات پلی یورتان PU که البته دارای درصدی لاستیک طبیعی نیز در ترکیبات خود هستند استفاده می شود. پلی یورتان علاوه بر داشتن مقاومت مناسب تر در برابر خزش در برابر حرارت ناشی از اصطکاک سطحی و حرارت های اعمالی بر تسمه صنعتی در مجاورت با موتور های احتراق داخلی مقاومت بالاتری دارد. البته کل بدنه تسمه انتقال نیرو از پلی یورتان نبوده و در بخش های مختلف گاهی با پوشش های سطحی الیاف دار و گاهی با افزودنی هایی در بین ساختار محافظت می شود که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

انواع تسمه انتقال نیرو

تسمه های انتقال نیرو بر حسب میزان تنش های کششی که به انها وارد می شود و بر حسب کاربری در انواع مختلفی قابل دسته بندی هستند. در حالی که ترکیب غالب در تولید این تسمه ها اغلب پلی یورتان است اما به تناسب کاربری می توانند از درصد متنوعی ترکیبات شیمیایی استفاده کرده و دارای استحکام دهنده های متنوعی باشند. دسته بندی تسمه های انتقال نیرو بر حسب شکل هندسی به قرار زیر است:

 
 
  • تسمه تخت انتقال نیرو: یکی از پر کاربرد ترین نوع تسمه تسمه های تخت می باشند که اغلب بر روی دو فولی مورد استفاده قرار می گیرند. تسمه های تخت گاهی برای داشتن سطح تماس و اصطکاک بیشتر بصورت شیار دار نیز تولید می شوند. عرض و ضخامت تسمه تخت انتقال نیرو به میزان نیرویی که در هر سیکل می بایست برای انتقال گشتاور از یک فولی به فولی دیگر منتقل شود بستگی دارد.
  • تسمه پلی کرد انتقال نیرو: بن گرد، تسمه گرد و یا تسمه پلی کرد نامی است که به تسمه های صنعتی با سطح مقطع گرد داده شده است. تسمه پلی کرد در سایز های 4 میلیمتر الی 14 میلیمتر مورد استفاده قرار می گیرد و اغلب به رنگ سبز در بازار یافت می شود. تسمه پلی کرد علاوه بر کاربری در انتقال قدرت گاهی بعنوان تسمه نوار نقاله نیز مورد استفاده قرار می گیرد. تسمه پلی کرد می تواند بصورت مسطح و یا با عاج های ریز بوده و در مرکز آن نیز گاهی برای جلوگیری از ایجاد خزش از نخ های پلی استری استفاده می شود.
  • تسمه وی بلت V-belt: یکی از مهمترین و پر کاربرد ترین نوع تسمه های انتقال نیرو تسمه های وی بلت هستند. تسمه های وی بلت دارای سطح مقطع V شکل هستند که قرار گیری آنها را بر روی شیار فولی ساده تر می کند. علاوه بر این شکل هندسی و زاویه دار بودن اضلاع مورب این تسمه صنعتی که به شکل ذورنقه می باشد کاهش فضا و سایز فولی را سبب شده و با انتقال قدرت بر روی لبه ها حداکثر گشتاور را منتقل می کند.

اجزای تشکیل دهنده تسمه وی بلت

تسمه های وی بلت دارای شرایط کاری دشواری بوده و اغلب بیشترین میزان تنش به انها وارد می شود. تنش کششی و سایشی در عملکرد با سرعت زاویه ای بالای فولی ها، تنش های حرارتی در مجاورت با موتور های احتراق داخلی از جمله مهمترین تنش های وارده بر تسمه وی بلت انتقال نیرو محسوب می شوند. علاوه بر این با توجه به شرایط کاربری تسمه های وی بلت V-belt »ی توانند در معرض تماس با انواع مواد شیمیایی خورنده از جمله روغن های روان کننده و روغن های هیدرولیکی قرار گیرند.

4

بخش عمده ای از بدنه تسمه های وی بلت را ترکیبات پلی یورتان تشکیل می دهند که هم خواص حرارتی و هم خواص سایشی مناسبی دارند. با این وجود، پلی یورتان نیز مانند انواع دیگر پلیمر ها انعطاف پذیر بوده و تحت تنش های کششی با افزایش طول و پدیده خزش روبرو می شود. با توجه به اینکه مبنای عملکرد تسمه وی بلت تنش اصطکاکی بین سطح داخلی تسمه و بدنه فولی است افزایش طول تسمه وی بلت عملا سبب سر خوردن تسمه بر روی فولی و کاهش راندمان در عملکرد این تسمه صنعتی می شود. از این رو در اغلب موارد در بخش داخلی تسمه وی بلت و در لا به لای ترکیبات پلی یورتان اغلب از چند رشته سیم یا کورد (وایر) که اغلب از جنس فلزی است برای جلوگیری از پدیده خزش تسمه استفاده می شود.

برخی برند های تولید کننده تسمه وی بلت بر روی سطح بیرونی تسمه از یک پارچه پلی استری به منظور افزایش مقاومت سایشی و افزایش اصطکاک تماسی تسمه با فولی ها استفاده می کنند. یکی از نمونه های پر کاربرد از تسمه وی بلت در ماشین آلات صنعتی کاربری بعنوان تسمه پروانه می باشد. در واقع تسمه پروانه تسمه انتقال قدرت می باشد که برای به حرکت در آوردن پروانه جهت خنک کاری موتور و در اتصال خروجی میل لنگ مورد استفاده قرار می گیرد. تسمه های پروانه یا بصورت وی بلت و یا بصورت تخت چند شیار مورد استفاده قرار می گیرند.

مزایای کاربری تسمه وی بلت انتقال نیرو

تسمه های تخت انتقال نیرو بر خلاف تسمه های وی بلت دارای عرض بیشتر و ضخامت کمتری هستند. عرض بیشتر تسمه نیاز به عرض بیشتر فولی داشته و از این رو در کاربری تسمه تخت نیاز به فولی هایی با حجم بالاتر از تسمه وی بلت می باشد. در واقع تسمه وی بلت بر روی لبه های زاویه دار ذوزنقه نیز به انتقال قدرت می پردازند حال آنکه تسمه تخت فقط در بخش تخت به انتقال قدرت می پردازد.

ضخامت کمتر تسمه های تخت نسبت به تسمه های وی بلت سبب می شود که اصطکاک و تنش های کششی بالاخص در قسمت لبه های بیرونی آسیب، سایش و یا چین خوردگی را در این سری تسمه های صنعتی سبب گردد که عامل تخریب و کاهش طول عمر کاری تسمه های تخت محسوب می شود. علاوه بر این با توجه به عرض زیاد، قرار دادن و جا انداختن تسمه تخت انتقال نیرو بر روی فولی ها چالش های بسیاری دارد حال انکه تسمه های وی بلت با دارا بودن لبه های زاویه دار به سادگی بر روی فولی ها اتصال پیدا می کنند.

منبع: fardanews

 
اطلاعات عمومی قطعات صنعتی و انواع فیلتر...
ما را در سایت اطلاعات عمومی قطعات صنعتی و انواع فیلتر دنبال می کنید

برچسب : تسمه انتقال نیرو,تسمه وی بلت,تسمه تخت,تسمه پروانه, نویسنده : علیرضر زاهدی nanotejarat بازدید : 82 تاريخ : پنجشنبه 3 آذر 1401 ساعت: 17:29

فیلتر Filter یا صافی یک قطعه مصرفی اتصالی بر روی انواع ماشین آلات صنعتی می باشد که با سرویس دوره ای تعویض می گردد. اغلب ماشین آلات سنگین صنعتی نیروی محرکه خود را از یک موتور احتراق داخلی که اغلب از نوع دیزلی هستند دریافت می کنند. از این رو از انواع فیلتر روغن، فیلتر گازوئیل یا فیلتر های سپراتور آبگیر گازوئیل، فیلتر هوای موتور و کابین و فیلتر های هیدرولیک بر روی این ماشین آلات استفاده می شود. بر روی انواع ماشین آلات راهسازی از جمله لودر ها، بولدوزر ها، بیل های مکانیکی، دامپتراک ها و ماشین آلات کشاورزی از حمله تراکتور و کمباین اشکال و سایز های مختلفی از فیلتر های صنعتی اتصال پیدا می کنند.

موتور های دیزلی احتراق داخلی ماشین آلات صنعتی از سوخت گازوئیل استفاده می کنند. موتور های دیزل با برند هایی مانند DEUTZ دویتس آلمان، CUMMINS مومنز یا کامینز آمریکا، پرکینز PERKINS انگلستان و یا کاترپیلار CAT آمریکا بر روی ماشین آلات صنعتی و کشتی ها اتصال پیدا می کنند که اغلب این برند ها خود تولید کننده فیلتر ماشین آلات صنعتی نیز می باشند. در زیر به معرفی انواع فیلتر های صنعتی می پردازیم.

فیلتر های اتصالی موتور های احتراق داخلی دیزلی

موتور های دیزلی به سبب فراوانی بیشتر و قیمت پایین تر از سوخت گازوئیل استفاده می کنند. از موتور های دیزلی نه تنها بر روی ماشین آلات معدنی، راهسازی و کشاورزی بلکه بر روی انواع دیزل ژنراتور ها، برخی کمپرسور ها و حتی لنچ و کشتی نیز استفاده می شود. از این رو یکی از دسته های مهم فیلتر آلات صنعتی فیلتر هایی هستند که بر روی موتور های دیزلی اتصال پیدا می کنند.

 
 
  • فیلتر روغن موتور دیزل Lube Filter: روغن لوبریکانت در موتور های دیزلی برای روانکاری اجزای محرک موتور یکنی نرم کردن حرکت رینگ پیستون در داخل محفظه سیلندر بکار گرفته می شود. طی فرایند روانکاری روغن موتور دیزل به جذب پلیسه های فلزی ناشی از سایش سطحی، دوده های ناشی از فرایند احتراق و آلاینده های دیگری که می تواند از محفظه دود و هوا وارد سیلندر شده باشد می پردازد. فیلتر روغن موتور دیزل از نوع فیلتر های پیچی Spin-on که متشکل از یک قوطی فلزی و یک کارتریج سلولوزی است می باشد. سایز فیلتر روغن به حجم موتور و دبی جریان روغن بستگی دارد.
  • فیلتر گازوئیل موتور دیزل Fuel Filter: از میان تمامی سوخت هایی که در موتور های احتراق مورد استفاده قرار می گیرند سوخت گازوئیل موتور دیزل دارای بیشترین درصد آلاینده ها می باشد. از این رو تعویض فیلتر گازوئیل موتور دیزل بصورت دوره ای امری حیاتی در افزایش راندمان و گشتاور موتور و جلوگیری از آسیب و سایش اجزای موتور محسوب می شود. فیلتر های گازوئیل موتور دیزل در نسل قدیم تنها از کارتریج های چین دار سلولزی استفاده می کردند که تنها برای جذب گرد و غبار، شیشه و سنگریزه و الیاف معلق در گازوئیل مورد استفاده قرار می گرفتند. با توجه به اینکه قطرات ریز آب با درصد بالایی از طریق کف مخازن نگهدارنده به گازوئیل وارد می شود جذب و حذف قطرات آب در نمونه های مدرن تر از فیلتر گازوئیل صورت می گیرد. این سری از فیلتر ها که تحت عنوان فیلتر سپراتور آبگیر شناخته می شوند از کارتریج های دو مرحله ای تشکیل می شوند که مرحله اول را سلولز برای جذب آلاینده های فاز جامد و مرحله دوم را الیاف مصنوعی برای جذب و حذف قطرات آب تشکیل می دهند. بکارگیری فیلتر سپراتور آبگیر گازوئیل سبب می شود با حذف قطرات آب اولا از زنگ زدگی اجزای سوخت رانی و انژکتور جلوگیری به عمل آید و ثانیا با افزایش دمای احتراق گشتاور و راندمان خروجی موتور دیزل افزایش یابد.
  • فیلتر هوای موتور دیزل Air Filter: کلیه موتور های احتراق داخلی از جمله موتور های دیزلی از ترکیب سوخت با درصد اندک و هوا با درصد بالایی در فرایند احتراق استفاده می کنند. از این رو در ورودی موتور دیزلی نیز برای تکمیل فرایند احتراق هوا مکش می شود. فیلتر هوای موتور اغلب یک فیلتر بصورت استوانه ای کارتریجی بوده که با بکارگیری الیاف طبیعی سلولزی تولید می شود. جذب دوده، گرد و غبار و سنگریزه توسط فیلتر هوای موتور مانع از ورود آلاینده ها به محفظه موتور و افزایش طول عمر اجزا می گردد.

فیلتر سپرایتور کمپرسور

نوعی از فیلتر های صنعتی تحت نام فیلتر سپرایتور کمپرسور که بر روی کمپرسور های اسکرو اتصال پیدا می کند دارای ساختمانی کاملا متفاوت با دیگر انواع فیلتر می باشد. این فیلتر سپرایتور در واقع فیلتر تفکیک کننده یا سپرایتور روغن از هوای فشرده خروجی از پمپ اسکرو کمپرسور ها می باشد. در تولید فیلتر سپرایتور کمپرسور از کارتریج های استوانه ای که از الیاف مصنوعی تشکیل می شوند استفاده می شود. تراکم این الیاف مصنوعی می بایست بگونه ای باشد که اولا جذب بالایی از روغن معلق در هوای فشرده را انجام دهد و هم حداقل افت فشار را در هوا داشته باشد چرا که با کاهش فشار هوا راندمان کمپرسور اسکرو نیز کاهش می یابد.

هوای مکش شده توسط کمپرسور ها پس از ورود به پمپ اسکرو به تدریج با پیش روی به سمت فضاهایی به حجم محدودتر حرکت کرده و دما و فشار آن افزایش پیدا می کند. در این فرایند دنده های اسپیرال پمپ اسکرو نیاز به روغن کاری داشته و بدین شکل قطرات ریز و پودری روغن در هوای فشرده وارد می شوند. این هوا در اولین مرحله خروجی از پمپ اسکرو ابتدا به یک صفحه فلزی برخورد کرده تا قطرات روغن در سایز بالاتر ابتداد جذب صفحه آهنی گردند. در مرحله بعد برای پاکسازی بیشتر از فیلتر سپرایتور کمپرسور عبور می کند.

فیلتر سپرایتور کمپرسور علاوه بر الیاف مصنوعی دارای یک محفظه نگهدارنده فلزی بصورت لانه زنبوری می باشد. این بدنه فلزی با دو هدف مورد استفاده قرار می گیرد. اولا با توجه به دما و فشار بالای هوای خروجی از پمپ اسکرو این محفظه فلزی مانع از فروپاشی ساختار کارتریج می شود و ثانیا برای انتقال ارت و جلوگیری از انفجار و یا آتش گرفتن فیلتر سپرایتور کمپرسور در محل اتصال نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. فیلتر سپرایتور کمپرسور های اسکرو با برند های مختلفی تولید می شوند که یکی از برند های شناخته شده و با کیفیت فیلتر ترکان Turkan filter می باشد.

فیلتر های هیدرولیک Hydraulic filter

7

سیستم های هیدرولیک با فشار بالایی کار می کنند. از این رو برای جلوگیری از نشتی روغن هیدرولیک اجزای سیستم هیدرولیک از جمله پمپ ها، شیر ها، آکومولاتور ها و سنسور ها با تلرانس ابعادی بسیار پایین و دقت بسیار بالایی تولید شده و از این رو قیمت بسیار بالایی دارند. ترانس ابعادی کم به مفهوم حرکت نسبی با حداقل فاصله در اجزای هیدرولیک بوده که تا اندازه ای پلیسه های فلزی را نیز در سیستم هیدرولیک پدید می آورند که می بایست برای جلوگیری از رسوب و افزایش سایش و خراش سطحی از داخل روغن هیدرولیک تصفیه شوند. فیلتر هیدرولیک در واقع نوعی فیلتر روغن می باشد که برای جریان های پر فشار هیدرولیکی طراحی شده است.

فیلتر های هیدرولیکی یا به صورت پیچی مورد استفاده قرار می گیرند و یا بصورت استوانه ای. سطح این کارتریج ها اغلب با مش های بسیار ریز فلزی پاشانیده شده است تا از فروپاشی کارتریج تحت فشار بسیار بالا جلوگیری به عمل آید. فیلتر های هیدرولیک در دو نوع جریان کم فشار و جریان پر فشار تولید می شوند که فیلتر های کم فشار پیش از پمپ و فیلتر های هیدرولیک پر فشار پس از پمپ اتصال پیدا می کنند.

منبع: وبسایت خبری فردا

 

اطلاعات عمومی قطعات صنعتی و انواع فیلتر...
ما را در سایت اطلاعات عمومی قطعات صنعتی و انواع فیلتر دنبال می کنید

برچسب : فیلتر ماشین های صنعتی,فیلتر سپرایتور کمپرسور,فیلتر موتور دیزل, نویسنده : علیرضر زاهدی nanotejarat بازدید : 120 تاريخ : پنجشنبه 3 آذر 1401 ساعت: 17:24